ZSG

ESGOO(2)-ZSG

Na een spannende wedstrijd heeft ESGOO2 onder voorbehoud de eerste overwinning van het seizoen behaald. Onder voorbehoud? Ja, want iemand vond het weer nodig om protest in te dienen. Daarover later meer.
We begonnen slecht, want dat is ook de enige classificatie voor het spel van Evertjan Dondergoor vandaag. Misschien liet hij zich foppen door zijn tegenstander, die nog nooit met een DGT gespeeld had maar achteraf wel 2100 bleek te hebben. Onze invaller Remko Algera raakte geleidelijk steeds meer in problemen, zodat we al vrij snel 2-0 achter stonden.
De remises van Henk Bernink en Kirsten Solberg leken correct, maar brachten ons ook niet veel verder, want hiermee was de tussenstand 1-3. Gelukkig leed Ernst Jan Pluim Mentz wel aan een tochtige koningsstelling, maar stond hij toch vooral een lading pionnen voor en had Frank Grube al vanaf kort na de opening een heel stuk meer.
Plotseling begon de tegenstander van Frank misbaar te maken. Frank noteerde keurig met rechts zoals hem dat in der Schule geleerd is, terwijl hij als linkshandige met links zette en de klok indrukte. Meneer Lukic kreeg toch het idee dat er iets niet klopte en met minder dan 10 seconden voor 4 of 5 paar zetten en een compleet verloren stelling begon hij te roepen dat het onsportief was dat Frank zo wilde winnen. Wat hij precies claimde, werd mij niet duidelijk. De wedstrijdleider zag in ieder geval geen reden om de ZSG-speler extra tijd te geven of anderszins in te grijpen. Hierna had meneer Lukic geen zin meer om verder te spelen en gaf dus onder protest op of zo.
Even later wist Ernst Jan zijn tegenstander op een dwaalspoor te zetten. In plaats van zelf eeuwig schaak te nemen, koos hij voor een onduidelijke voortzetting waarna de Zwollenaar meteen de fout inging.
Menno Monsma had net zo'n truc nodig want hij versmaadde een toreneindspel met twee pionnen tegen één, omdat het verdedingsplan daar te zeer voor de hand lag. Hij koos voor een toreneindspel met één vrijpion voor beiden. En inderdaad, zijn tegenstander bleef met de toren de eigen pion dekken, waar hij deze volgens de boekjes had moeten gebruiken voor de schaakjes aan de lange kant. De pionnen liepen door en na wederzijdse promotie kon Menno mat zetten.
Gelegenheidsteamleider André Langendijk had twee pionnen meegesnoept, maar kreeg zo'n gevaarlijke aanval over zich heen dat zijn tegenstander al niet meer van remise wilde weten. De aanval sloeg toch niet helemaal door en André kwam in een dame-eindspel met een pion meer terecht. Dit technische klusje klaarde hij (al zeg ik het zelf) fraai: hij ruilde onder opoffering van de vrijpion de dames, waarbij zijn eigen koning natuurlijk beter stond. Vervolgens offerde hij nog een pion om de witte pionnenstelling te vernietigen en een entree voor de koning te maken.
En zo werd het een ietwat gelukkige 5-3 overwinning voor ons met 6 mooie gevechten, 2 knokremises en 15 sportieve spelers. Op 13 december spelen we eindelijk weer in Emmen. Zou het dan net zo sneeuwen als de vorige keer?

Uw verslaggever: André Langendijk

En hier staat misschien wat de tegenstander ervan vond.

(Ik kan wat namen bij ZSG omgedraaid hebben maar dit zijn volgens mij de)
Uitslagen per bord met actuele KNSB-ratings
1.Bart van Gelder (2057) - Henk Bernink (2219):-|
2.Boris de Jonge (1934) - Menno Monsma (2078):-)
3.Wiebe Lenstra (2101) - Evertjan Dondergoor (2082):-(
4.Paul Grooten (1885) - Ernst Jan Pluim Mentz (2071):-)
5.Dragan Lukic (2183) - Frank Grube (2057):-)
6.Miklos Hoffer (1937) - Kirsten Solberg (2066):-|
7.Jan Webbink (1933) - André Langendijk (1972):-)
8.Ferdinand Binnendijk (1802) - Remko Algera (1786):-(
============== +
ESGOO2(2041) - ZSG (1979) 5-3

Wie de symbooltjes niet begrijpt, draaie zijn monitor een kwartslag naar rechts om een weergave van de gezichtsuitdrukking van de betrokken ESGOO-speler na afloop van de partij te zien

Terug naar ESGOO2 homepage