Dr88

Drachten-Post Jr./EGOO2

Met de op papier zwakste opstelling van dit seizoen werd op zaterdag 19 maart de grootste overwinning behaald. Zo zie je maar dat ratings niet alles zeggen; vechtlust en teamgeest zijn veel belangrijker. De vier invallers van vandaag, drie uit ESGOO 3 en eentje uit ESGOO 5, hadden dat goed begrepen en lieten zich van hun beste kant zien. De tegenstander was DSC Drachten, spelend in een modern scholencomplex.

Jan Dekker was als eerste klaar. Op 74-jarige leeftijd (!) maakte hij zijn debuut in de KNSB-competitie en zag een solide partij beloond met een remise tegen een sterkere tegenstander. Een goed resultaat voor Jan, die hiermee de toon zette voor de rest van de wedstrijd: Drachten kreeg vandaag niets cadeau!

Ernst Jan zette ESGOO op voorsprong. Zijn tegenstander was fanatiek zijn achtergebleven pion op d6 aan het verdedigen, waarop Ernst Jan besloot dan maar die op a7 er af te slaan. De witte dame stak hierna over naar de koningsvleugel, om daar ook nog wat materiële schade aan te richten.

Christian was niet tevreden over de opening, waarin zijn tegenstander een lastig paard op b3 kon planten. Een moment van onoplettendheid was echter genoeg om hier een kwaliteit voor te offeren en deze later met rente weer terug te winnen. Toen deze rente zelfs opliep tot een vol stuk was het snel gebeurd.

Patriek zag zich geconfronteerd met een opponent die de opening wel heel vreselijk mishandelde en stond na 20 zetten gewoon twee pionnen voor. Hij maakte het zichzelf daarna nog even moeilijk, maar op de 40e zet kon hij toch de felicitaties in ontvangst nemen.

Bertus trok fel van leer met een positioneel pionoffer, waar eigenlijk niemand echt het nut van inzag. Zwart kon echter geen goed plan vinden en toen hij een paar stukken deplaceerde kreeg de goed vechtende Bertus zowaar compensatie. Via een binnenvallende dame groeide deze compensatie uit tot een stuk, waarna het pleit snel beslecht was.

Gerard speelde, zoals we van hem gewend zijn, een avontuurlijke partij. In zijn vertrouwde Larsenopening bracht hij een origineel pionoffer. Langzaam wist hij zijn zware stukken in stelling te brengen en begon de loper op b2 te heersen, waarna zijn tegenstander bezweek onder de druk.

Boris speelde zo mogelijk nog origineler; of zijn vroegtijdige pionnenstorm op de koningsvleugel goed was weet ik niet, maar het bleek wel effectief. Een schijnoffer op h3 bracht hem langdurige aanvalskansen. Deze bleken niet zo eenvoudig te verzilveren en Boris vluchtte naar een eindspel met een pluspion, wat na enig zwoegen tot winst gevoerd werd.

De partijen van Peter zal ik wel nooit begrijpen en deze was geen uitzondering. Waar de witte aanval zeer kansrijk leek was het volgens Peter allemaal nog gewoon theorie. Even later stond hij een stuk voor en was de aanval gestopt... Het eindspel van T+L+randpion tegen T+2pi duurde even, maar werd met zekere hand tot winst gevoerd.

En zo kwamen de sympathieke Friezen niet verder dan een half bordpuntje. Zelfs niet nadat ze tot twee keer toe het alarm af hadden laten gaan en de nicotineverslaafden Bertus en Boris buiten hadden gesloten. In hun volgende wedstrijd mogen zij proberen klassebehoud veilig te stellen. Wij spelen dan tegen Sneek 1, met als inzet de tweede plek, die recht geeft op eh... niks eigenlijk.

Uw verslaggever: Patriek Vleeming

Drachten (1882)- Post Jr./ESGOO2 (1988)

1. F.Schuurmans (2015) - Chistian Richter (2296) 0-1
2. R.Hazenberg (1938) - Peter Bolwerk (2230) 0-1
3. A.Pragt (1904) - Gerard Grotenhuis (1938) 0-1
4. F.Rosier (1889) - Patriek Vleeming (1971) 0-1
5. R.Brandenburg (1829) - Bertus Bremer (1874) 0-1
6. J.Lont (1822) - Boris Tsoukkerman (2021) 0-1
7. Van Vulpen (----) - Ernst Jan Pluim Mentz (1959) 0-1
8. M.Veldman (1777) - Jan Dekker (1614) ½-½
============== +
                 ½-7½

Wie de symbooltjes niet begrijpt, draaie zijn monitor een kwartslag naar rechts om een weergave van de gezichtsuitdrukking van de betrokken ESGOO-speler na afloop van de partij te zien

Terug naar ESGOO2 homepage