Marcel Becker opende de score. Vanuit het Hollands maakte hij met een lepe combinatie een pion buit, die in het eindspel verzilverd werd. Op dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht voor ESGOO; de eerste drie borden stonden gewonnen en de laatste vier zeker niet minder. In het laatste uur voor de tijdcontrole kwam hier echter verandering in.
Christian Richter speelde tegen een correspondentiegrootmeester een solide partij en leek met zijn verbonden vrijpionnen op de damevleugel te gaan winnen. Zwart vlocht echter een gemene doorbraak in de stelling en toen Christian naliet deze te verhinderen werd het alsnog remise. Volker Bünermann had met de dreiging van een koningsaanval een pion buitgemaakt en liet deze in het toreneindspel naar voren huppelen. 2½-½, nog steeds geen vuiltje aan de lucht.
In een moment van verstandsverbijstering liet Evertjan Dondergoor in goede stelling zijn dame insluiten. Met een paar wanhoopszetten probeerde hij er nog wat van te maken, en zowaar leidde dit tot dameruil. Het resterende eindspel was nogal ingewikkeld, maar bleek niet te winnen (3-1).
Ernst Jan Pluim Mentz kwam aardig uit de opening, maar wilde te graag en kwam in een ongunstig eindspel terecht. Zijn tegenstander, ook grootmeester maar dan in het probleemoplossen, had een oppermachtige loper tegen een nogal kreupel paard. Ook de zwarte toren was sterker dan de witte en deze combinatie leidde tot pion- en partijverlies (3-2).
Ondergetekende wilde de ongewone opzet van wit weerleggen door zijn witveldige loper af te ruilen en zodoende het loperpaar te verkrijgen. Op zich geen slecht plan, maar het duurde allemaal veel te lang en in de tussentijd had wit een aanval op de koningsstelling gelanceerd. Dit werd overleefd, waarna een nadelig eindspel met zware stukken overbleef. Wit wist zijn voordeel steeds meer uit te bouwen, kwam zwaar gewonnen te staan, maar liet toen ineens een dame binnenkomen. Daarna was het zwart die op winst speelde, maar dit bleek er niet meer in te zitten (3½-2½).
1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. a3; creatief, maar vast niet goed. André Langendijk veroverde met zwart het centrum en liet in het middenspel zijn lichte stukken heersen. Wit bleef echter de hele partij rommelkansen houden, waardoor het nog opvallend lang duurde voordat André zijn overtollige pionnen naar de overkant kon brengen. Toen het dan toch lukte betekende het meteen matchwinst (4½-2½).
Tja, Paul Bierenbroodspot. In de auto vertelde hij zijn voorbereiding op het Scandinavisch, en kreeg dit exact op het bord. De zwarte stelling leek al na een uur rijp voor de sloop, maar de genadeklap bleek er niet in te zitten. Zwart wist zich steeds meer te bevrijden, won een pion en kwam toen in een zeer remiseachtig eindspel van T+2pi tegen T+pi. Toen iedereen beneden Surinaamse kippensoep zat te eten was Paul boven nog steeds aan het ploeteren, en toen de eerste auto al lang en breed onderweg was bleek hij toch nog verloren te hebben. 4½-3½, dat dubieuze halfje van ondergetekende bleek nog van grote waarde...
Uw verslaggever: Patriek Vleeming
Emanuel Lasker (2014)-Post Jr/ESGOO2 (2080)
1.Tjalling Wiersma(2078)-Christian Richter(2296) :-|
2.Rienk Sijbesma(2060)-Volker Bünermann(2182) :-)
3.Jan Hibma(2057)-Paul Bierenbroodspot(2171) :-(
4.Sikko Ros(2038)-Marcel Becker(2194) :-)
5.Dolf Wissmann(2093)-Ernst Jan Pluim Mentz(1959) :-(
6.Johnny Diekstra(1902)-Patriek Vleeming(1971) :-|
7.Murk Viersma(1871)-Evertjan Dondergoor(1991):-|
8.Erik Bosma(----)-André Langendijk :-)
============== +
                 3½-4½
Wie de symbooltjes niet begrijpt, draaie zijn monitor een kwartslag naar rechts om een weergave van de gezichtsuitdrukking van de betrokken ESGOO-speler na afloop van de partij te zien