Emmen

ESG-ING/ESGOO2

Een schot in de roos

Zaterdagmorgen werd ik (D.J. Ditzel jr.) gebeld. Dus ik draaide me nog eens lekker om, wenste de beller één en ander toe, en wachtte tot de rust terugkeerde. Toen even later ook mijn jas geluid begon te maken besloot ik om toch maar op te nemen. Het was André Langendijk; of ik in Emmen met ING/ESGOO 2 zou willen schaken voor de competitie.

En zo stond ik een dik uur later met André en Ton op het station en vertrokken wij richting Emmen. En neemt u maar van mij aan lezers, dat het geen pretje is (en dan druk ik mij nog genuanceerd uit) om door de NS op een winterse dag vervoerd te worden naar Emmen. Onderweg stapten Evertjan en Ernst Jan in. En met de wetenschap dat Paul, Ronald en mevr. Haagsma zelfstandig naar Emmen reden was ING/ESGOO 2 compleet zodat er om 13.00 uur kennis kon worden gemaakt met onze tegenstanders.
Deze waren de sleutel van de materiaalkast nog aan het zoeken. Dit was echter in het voordeel van Emmen want de tegenstander van Evertjan zat nog ergens in een bus en arriveerde pas om 13.45 uur. Maar vooruit we speelden in een kerkgebouw en beschouwen het als een samenloop van omstandigheden.

Dan nu een verslag van de wedstrijd zelf (met dank aan de site van Emmen, alleen met een wat rationelere invalshoek)
Na ± 2 uur hoefde ESG niet ontevreden te zijn met de stand van zaken. Evertjan had het moeilijk in een Budapester gambiet en Ernst Jan had problemen met een zeldzame variant binnen het Siciliaans.
Om respectievelijk 15.45 uur en 16.00 uur moesten Ernst Jan en Evertjan hun meerdere dan ook erkennen. 2 - 0 voor ESG
Maar ondertussen had Ronald Keizer wel een fijne middag. En dat een keizer een koningsaanval onderneemt voel je op je klompen aankomen. Dat hij daarbij 2 pionnen pakte gaf ons alleen maar meer moed.
André en Paul speelden op dat moment gelijkwaardige partijen. Mevr. Haagsma moest opboksen tegen een pluspion en deed dat op een dusdanige manier dat haar tegenstander gedwongen was zijn beste spel tevoorschijn te toveren.
Ton stond een kwaliteit achter maar had dat al uitgerekend zodat we ons daar geen zorgen over hoefde te maken.
Ikzelf was er eens goed voor gaan zitten. Zoveel tijd voor een partij had ik immers nog niet gehad. Mijn tegenstander presteerde het echter nog meer tijd te verbruiken. Hij mocht dan positioneel wat beter staan met beide nog alle stukken op het bord maar zolang hij tijd consumeerde in plaats van mijn stukken kon ik er vrede mee hebben.
Op bord 3 was Paul Bierenbroodspot inmiddels remise overeengekomen zodat de stand 2 1/2 - 1/2 was geworden. Toen werd het ING/ESGOO 2 tijd!

Ik heb mijn tegenstander op zet 16 remise aangeboden. Zelf had ik nog ± 1/2 uur om de 40 zetten vol te maken maar mijn tegenstander had ± 20 minuten. Na enige overpeinzingen ging hij niet akkoord met mijn "genereuze" aanbod en dan denk ik ook, dan moet je het zelf maar weten. Onder tijdsdruk en de druk van het eigenlijk moeten winnen ruilde hij stukken op zet 35 verkeerd af zodat ik zijn dame won (oké, hij gaf de dame weg) en daarmee de partij. Hij keek nog even of het schaaktechnisch allemaal wel kon waarna een verbouwereerde meneer Roos mij de hand schudde. De tussenstand 2 1/2 - 1 1/2
Deze onverwachte overwinning (welke sommige teamleden de nodige bieren gaat kosten!) had een dusdanig positief effect dat tussen 17.30 uur en 18.00 uur achtereenvolgens Ton Ellenbroek, Ronald Keizer en André Langendijk hun partij winnend afsloten. De zege voor ING/ESGOO 2 zat in de zak 2 1/2 - 4 1/2.

Dat mevr. Haagsma zich na een lange strijd gewonnen moest geven kon de euforie nauwelijks onderdrukken.
Het bleef daarna nog lang onrustig in het kerkgebouw van Emmen en daarna trouwens ook op de terugweg in de trein, in het spoorcafé in Mariënberg, weer in de trein en in een café in Enschede.

Uw verslaggever: Dirk Ditzel jr.

Ziehier het verslag op de site van de tegenstander met wat leuke fotootjes.

ESG - ING/ESGOO2

1.Herman Voss (1920) - Ton Ellenbroek (2096) :-)
2.Leo Roos (2019) - Dirk Ditzel jr. (1517) :-)
3.Herman Snelders (2062) - Paul Bierenbroodspot (2234) :-|
4.Evert Hondema (1816) - André Langendijk (1930) :-)
5.François Wehkamp (1991) - Evertjan Dondergoor (1952) :-(
6.Jan van Os (1855) - Ernst Jan Pluim Mentz (1970) :-(
7.Ton Selten (1639) - Ronald Keizer (1969) :-)
8.Gerard Dijkstra (1672) - Jeanet Haagsma (1625) :-(
============== +
                 3½-4½

Gebruiksaanwijzing: monitor c.q. clubblad kwartslag naar rechts draaien geeft een weergave van de gezichtsuitdrukking van de betrokken ESGOO-speler na afloop van de partij

Terug naar ESGOO2 homepage