Make your own free website on Tripod.com

ESGOO2-Schaakstad Apeldoorn 3

In Enschede woedde brand in wat een vuurwerkopslagplaats bleek te zijn, hierbij zijn zo'n 20 mensen om het leven gekomen.
De vuurwerkopslagplaats lag op zo'n 1200 meter afstand van de speelzaal waar drie KNSB-wedstrijden (ook HSC-BAT en Max Euwe-ZSC Saende) werden afgewerkt.
Omstreeks half vier gaven aanhoudende luide knallen en een grote rookwolk aan dat er iets mis was. Na een paar minuten hoorden we een enorme knal en de ramen begonnen te trillen. De klokken werden stilgezet en uit veiligheidsoverwegingen ging men naar buiten.
Al snel ging het gerucht ging dat er een vuurwerkfabriek ontploft was, en dat er in ieder geval veel gewonden waren werd wel duidelijk door alle voorbijrijdende ambulances. Rond vier uur leek het veilig om weer naar binnen te gaan, want het vuur breidde zich niet uit en de rookwolk ging niet onze kant op. Echter, het team van BAT bleek gevlucht, en de wedstrijd Euwe-ZSC werd in overleg gestaakt.
ESGOO2-SSA3 werd na overleg tussen de teams wel voortgezet, want het gevaar leek geweken, we zaten er toch en voordelen van staken waren ook niet aan te geven.
Wel gaf Guido zijn partij op om te zien of zijn huis er nog stond (gelukkig wel), voorwaar een begrijpelijke reden.

Dinsdag meer

Uw verslaggever: André Langendijk

ESGOO2-Schaakstad Apeldoorn3 4-4

1.Ernst Jan Pluim Mentz-Nijland 0
2.Gunnar Jacob-Vriend 1
3.Ronald Keizer-Van Bohemen 0
4.Evertjan Dondergoor-Pihlajamaa 0
5.André Langendijk-Van de Nieuwendijk 1
6.Guido Blankenstein-De Weerd 0
7.Anjo Anjewierden-Bouwer 1
8.Mark van der Leek-Weenink 1
============== +
                 4-4

Geen smileys vandaag


Bovenstaande schreef ik zondagmiddag. Zondagavond werd ik gebeld door een verslaggever (naam vergeten) van het AD, die het bericht van Anjo Anjewierden op de KNSB-site had gelezen. [de stukjes tussen haakjes stonden er toen nog niet bij.] Ik vertelde deze verslaggever in grote lijnen wat hetzelfde verhaal als wat ik die middag had geschreven, zonder eraan te denken hem hiernaar te verwijzen.

Door een speler op de schaakserver FICS werd ik erop gewezen dat het volgende stukje maandag al verscheen in het AD: (voorpagina Sportkatern)

Explosie deert schakers niet

ENSCHEDE- Enkele schakers waren zaterdag in Enschede zo geconcentreerd bezig dat zelfs de ontploffing in het vuurwerkdepot, één kilometer verderop, geen reden was om te stoppen. Terwijl een gedeelte van de speelzaal werd ingeruimd als opvangcentrum, en gewonden af en aan werden gevoerd, speelden de schakers van ESGOO 2 en Schaakstad Apeldoorn 3 gewoon door. Nadat de speelzaal op en neer 'stuiterde' raakte een groep schakers in paniek en sloeg per auto op de vlucht. "Dat vond ik een beetje overdreven. We zaten immers toch veilig", was de laconieke reactie van teamleider André Langendijk.

Afgezien van twee lelijke taalfouten: 'gewonden af en aan vervoeren' in plaats van ambulances reden af en aan om de gewonden te vervoeren, en 'immers toch' wat ik nooit gezegd kan hebben, breekt dit onbenullige stukje alle records feitelijke onjuistheden en opzettelijk vage formuleringen per vierkante cm. Ter verduidelijking: er is wel degelijk gestopt (ongeveer een half uur), er zijn geen gewonden of anderszins getroffenen in de speelzaal geweest, en de ramen hebben slechts één keer getrild door de schokgolf van de grote knal rond 15:30. Het onduidelijke stukje over de vertrokken spelers slaat op het team van BAT, dat tegen HSC speelde. Overigens heb ik achteraf (maandag) een HSC-speler gesproken die verklaarde dat hij ook wel had willen doorspelen, maar de tegenstanders waren zoek. Een speler van Euwe wilde eigenlijk ook wel spelen maar daar wilde de wedstrijdleider stoppen.

Dat we slechts stukje bij beetje betrouwbare info binnenkregen en het inmiddels al 3-3 stond voor we een beetje inzicht in de omvang van de ramp kregen, heb ik allemaal wel verteld, maar is blijkbaar vanwege een te lage sensatiegraad onvermeld gebleven. Hopelijk gaat de Twentsche Courant/Tubantia hier beter mee om. Paul Berkhout belde mij maandagmiddag, het stukje zou woensdag verschijnen.


Dinsdag

Er staat ook een verslag op de site van Schaakstad Apeldoorn


Terug naar ESGOO2 homepage