Make your own free website on Tripod.com

British American Tobacco SV-ESGOO2

Dramatisch verlies ESGOO 2.

Na de achtste ronde van de KNSB-competitie is het definitief gebeurd met de kampioensaspiraties van ESGOO 2. Waar eerder al kostbare punten tegen O&O Kampen en Groningen werden gemorst, werd afgelopen zaterdag op dramatische wijze van BAT 1 (voorheen Rothmans) verloren. Het feit dat ESGOO wat verzwakt was en met twee invallers kwam opdagen, doet daar niks aan af. Doordat de concurrentie wel won, is het gat nu te groot geworden om te dichten.

Dat ESGOO last had van een collectieve off-day was snel duidelijk.
Als eerste was Anjo klaar. Hij speelde zijn "nieuwe schaak", wat in dit geval neer kwam op kwaliteitsverlies al vroeg in een Cambridge-Springs opening. De compensatie voor dit foutje was ver te zoeken en al gauw moest de koning worden omgelegd.
Het volgende slachtoffer was invaller Gerard die in het begin erg goed leek te staan. Zeker toen zijn tegenstander na 7 zetten reeds een uur had nagedacht, waar Gerard het nog steeds a tempo speelde (d.i. 1 minuut bedenktijd), hadden we wel vertrouwen in de goede afloop. Helaas deed de tegenstander wel goede zetten en won vanwege een ontwikkelingsvoorsprong een pion op de damevleugel. Daarna kwam er een aanval op de koningsvleugel overheen en met een elementair doch fraai (schijn)stukoffer werd de uitslag bepaald.

Daarna ging Gunnar, onze Duitse ster, tenonder. Hij kwam al vroeg in de opening onder druk te staan door een aanval op f7 met dame en paard van de tegenstander. Toen hij zich uiteindelijk losgeworsteld had, maakte hij een fout waardoor er een kwal van het bord ging. Het resterende eindspel bleek verloren.
Evertjan deed een lichtje schijnen door onze eerste (halve) punten te behalen. In een Wolga kreeg hij een paard op d3 dat geruild moest worden waardoor een lastige zwarte pion op d3 in de witte stelling stond te kijken. Zwart leek goed spel te hebben, met een open c-lijn en torenverdubbeling, maar kwam uiteindelijk toch niet verder dan remise.

Daarna kwam het enige echte lichtpuntje van deze wedstrijd, toen Ronald zijn partij won. Doordat de tegenstander in de opening nogal veel heen en weer geschoven had met een van zijn paarden, had Ronald al vroeg in de partij duidelijk positioneel voordeel gekregen. Hij buitte dit keurig uit en na wat afruil stond er een heel voordelig eindspel op het bord dat Ronald zonder problemen in winst omzette. Hadden we dan toch nog een kans...?

Nee, het pleit werd beslecht toen Guido (invaller) zichzelf mat zette (in verloren stelling). Met zwart leek hij goed uit een gesloten Spanjaard te zijn gekomen. Helaas speelde hij, op zoek naar tegenspel op de damevleugel, zijn pionnen wat te ver op, waarna de boertjes opeens zwak werden. Dit was het begin van het einde. In lichte tijdnood werd de stelling verder afgebroken en dat resulteerde al gauw in een nul.

Toen maakte het allemaal toch niet meer uit en speelde de twee overgebleven ESGOO-ers louter voor zichzelf. Andre had zichzelf bord 1 toebedeeld en zich goed voorbereid op het Jaenisch van Homs. Toen Homs na een toch redelijk voor de hand liggende zet uit zijn repertoire was, kende Andre het nog steeds vanuit de databases. Helaas, zoals dat zo vaak gebeurt, vervolgde zwart al snel met een erg sterke zet waarna wit in de problemen kwam. Later op de dag werd in het cafe nog een verbetering voor wit gevonden, wat leidde tot een fraaie salonremise-variant, hierbij gedoopt de Bolwerk-variant (naar het cafe). Zoals het ging echter kreeg zwart teveel activiteit waardoor wit eerst zijn pion moest teruggeven en er even later een verloor. Het eindspel van K+P+4p tegen K+L+3p was verloren.

En toen was het wachten op Ernst Jan. Na een lastige opening had hij zijn tegenstander in het middenspel op mooie wijze een pion op a2 afgetruct. Wit kon niet terugnemen vanwege mat in 1, waarbij vooral de witte stukken hun monarch in de weg stonden (een soort stikmat). Vervolgens tructe Ernst Jan zichzelf en gaf gewoon een stuk weg. Er resteerde een eindspel van K+L+P+p tegen K+L+2p, dat uiteindelijk geconverteerd werd in het bekende eindspel K+L+P tegen K. Dat wist de tegenstander echter niet te winnen, waarna Ernst Jan er nog met een halfje vandoor ging.

Eindscore 6-2 voor BAT. Na deze afgang heerste er tijdens de autorit naar huis een bedrukte stemming. Gelukkig werden we toch nog getrakteerd op iets positiefs, want moedertje natuur toonde ons een van de mooiste regenbogen die we (ik in ieder geval) ooit hadden gezien. De pot met goud hebben we helaas nooit kunnen vinden...

Uw verslaggever: Guido Blankenstein

BAT-ESGOO2

1.G.Homs -André Langendijk :-(
2.M.van Leeuwen-Gunnar Jacob :-(
3.A.Huijsman-Ronald Keizer :-)
4.T.Verfuerth-Ernst Jan Pluim Mentz :-|
5.A.Los-Gerard Grotenhuis :-(
6.A.Janssen-Guido Blankenstein :-(
7.J.Lindeman-Anjo Anjewierden :-(
8.E.Bosch van Rosenthal-Evertjan Dondergoor :-|
============== +
                 6-2

Gebruiksaanwijzing: monitor c.q. clubblad kwartslag naar rechts draaien geeft een weergave van de gezichtsuitdrukking van de betrokken ESGOO-speler na afloop van de partij

Terug naar ESGOO2 homepage